Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1930

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyisin kitkarenkaiden käyttämisestä"kesärenkaina"? Autossani oli viime syksynä ostaessani sen alla Blizzakit (175/65 14) ja vielä lisäksi nokian hp 2:set talvirenkaina. Ajattelin laittaa ne kitkarenkaat kesärenkaiksi alle. Millaiset ominaisuudet niissä noin yleensä on kesärenkaina. Niissä on ilmeisesti pinnassa pehmeämpi kumiseos joka kuluu nopeasti pois kesäkäytössä? Olisiko järkevää ostaa ihan oikeat kesärenkaat?

Nokian HP 2:set ovat lumisella tiellä ihan hyvät mutta luikertelevat kestopäällysteellä ajettaessa. Ilmeisesti pinta on lamelleista johtuen niin pehmeä että lukertelu johtuu siitä? Autoni on vm 98 Corolla johon autoliike vaihto uudet iskunvaimentimet viime syksynä ja teki nelipyöräsuuntauksen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Talvirenkaan on oltava veltommin käyttäytyvä, jotta se pitäisi liukkaalla kelillä. Tämä saadaan aikaan paitsi pehmeällä pintakumiseoksella myös hieman erilaisella runkorakenteella.

Nastaton talvirengas, jota jotkut kutsuvat “kitkarenkaaksi”, tietenkin kuluu nopeammin kuin kesärengas. Pito kuivalla ei ole niin hyvä kuin kunnon suvikumilla, mutta eihän pito kuivalla ole mikään ongelma. Veltompi käytös on se ikävämpi piirre. Se saa aikaan myös tuota luikertelua. On toki sanottava, ettei vanhan Corollan suuntavakavuus kesärenkaillakaan ole huippuluokkaa.

Julkaistu: 9.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.