Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1923

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymyksen sijaan väite, joka perustuu mutu teoriaan ja visuaalisiin havaintoihin: Uusissa autoissa ns. longLife öljyt aiheuttavat itseensä kylmälimaa joka tukkeuttaa huohottimet ja hajottaa koneet. Oljyissä olen viimeksi havainnut ilmiötä 70-luvulla.

Käsittääkseni ilmiö liittyy pätkäajoon TAI äärimmäisen kylmiin keleihin mutta ennenmuuta mainittuihin öljyihin! Nyt Teillä olisi aika kesällä testata asiaa ajamalla öljytestejä kylmin konein. Mutta riittääkö rohkeus? -jos vaikka joku suuri öljyseikki suuttuu…

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ilmiö liity longlife-öljyihin vaan siihen, että huohottimet ovat monissa autoissa turhan suojattomat. Ei öljy aiheuta mitään limaa, sitä syntyy vedestä. Huohotuskaasuissa on aina paljon vesihöyryä – sitähän bensan palaessa eniten syntyy – valmiina tiivistymään heti vedeksi lämpötilan laskiessa.

Ennen kaikkea ilmiö liittyy äärimmäisen kylmiin keleihin. Saksassa hajosi viime talvena autoja myös siksi, että tiivistynyt vesi valui moottorin öljypohjaan, jäätyi ja tukki imusiivilän. Tuo liittyi nimenomaan pätkäajoon.

En kyllä oikein ymmärrä, miten tuota asiaa voisi testata kesällä muuten kuin kylmälaboratorion pakkasessa. Ei siinä auta rohkeus eikä pelkuruus.

Julkaistu: 8.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.