Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1922

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asennutin rengasliikkeessä uudet kesärenkaat (ContiEcoContact3), pyysin rengaskokoa 185/65R14, huomasin vasta kotona liikkeen laittaneen alle 185/70R14 kokoiset renkaat.

Miten kokoero vaikuttaa auton käyttäytymiseen ja kumpi rengaskoko on mielestäsi järkevämpi vaihtoehto (Volvo 240). Omasta mielestäni renkaat tuntuivat omituisen “veltoilta” mutkaista tietä ajaessani, oli pakko pysähtyä katsomaan onko jonkun renkaan pultit löysällä, suoralla tiellä auto menee tosi hienosti ilman mitään vikurointia ja muutenkin rengas tuntuu tosi hyvältä ajaa.

Mikä on ko. renkaiden ilmanpaine suositus vanhaan Volvoon, jotenkin tuntuu, että kumit ovat hiukan tyhjät, mutta en pääse tarkistamaan ilmanpaineita pariin päivään.

Olen asioinut saman rengasliikkeen kanssa useasti, eikä koskaan ole ollut mitään valittamista. Minulle on aivan sama, minkä kokoinen rengas on, mutta tuo “mutkavelttous” pitää saada pois. Toivottavasti tämä kysymys on turha ja asiat korjaantuvat rengaspaineilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo 185/70R14 on juuri oikea rengas Volvoon, 65-sarjalainen on hieman alimittainen. alkuperäiset renkaat olivat juuri tuota kokoa.

Jos renkaat tuntuvat veltoilta, paineen lisääminen jämäköittää niiden käytöstä. Liiallisuuksiin ei toki kannata mennä, mutta esimerkiksi 0,3 baria yleensä jo auttaa. Etenkin takarenkaissa on syytä pitää riittävät paineet, peräsinhän se laivankin suunnassa pitää, ja sama koskee aika pitkälti myös autoa.

Volvoon suositeltiin paineiksi eteen 180 ja taakse 190 kPa eli kilopascalia, bareissa paineet ovat 1,8 ja 1,9. Kuormalla paineet ovat 1,9 ja 2,3 baria. Kokeilepa paineen lisäämistä, se voi auttaa.

Julkaistu: 7.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.