Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1921

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymykseni koskee ohjaustehostimen toimintaa. Onko normaalia että käännettäessä ohjauspyörää keskiasennosta jompaan kumpaan suuntaan tehostin ei aluksi tunnu vaikuttavan mitään. Ohjaus on keskialueella jotenkin raskaan tuntuinen. Nostin kokeeksi eturenkaat ilmaan ja kääntelin ohjauspyörää laidasta toiseen moottori sammutettuna, jolloin keskiasennon paikkeilla ohjausvaihteesta kuului “korahtelua”. Voisiko siellä olla ilmaa? Jos voi niin miten sen saa pois? Autoni on 1998 vuosimallin Toyota Avensis.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tehostinta ei tarvita suoraan ajettaessa, joten jäykemmällä keskiasennolla pyritään vakaampaan menoon ja parempaan ohjaustuntoon. Tehostus on tarpeen vasta, kun pyöriä joudutaan kääntämään enemmän, esimerkiksi kadunkulmissa tai pysäköitäessä. Ja kyllähän se tehostin keskiasennossakin toimii, kokeile auton seistessä paikallaan pyörät maassa.

Jos tehostimen säiliössä on riittävästi öljyä, ei ilma viivy tehostimessa pitkään. Viimeistään silloin, kun ohjausta on käännetty laidasta laitaan, ilmat kyllä häipyvät.

Julkaistu: 7.4.2003