Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1916

Kysymys:

moottori öljy mondeo 19981.8 lit bensa zetec moottorihuoltokirjassa: älä käytäapi se,sf öljyäkäytä 1-96 mobil kirjassavain 3-96.

siis tuleeko käyttää synteettistä vai eikö? huollossa neuvottiin ettäsae 20-40 tai sae 5-50 nämä on ilmeisesti vain viskositeettejä. stokka laittaa huollossa mineraaliöljyä jos ei muuta pyydä.

Näytä vastaus

Vastaus:

En kyllä täysin ymmärtänyt kysymystä, mutta yritetään silti vastata. Ei ole oleellista, käytetäänkö synteettisiä vai mineraaliöljyjä. Oleellista on, että öljy täyttää valmistajan vaatimukset. Ford on jo Zetec-moottoreissaan siirtynyt käyttämään ohuempia ja pienikitkaisempia öljyjä.

Fordilla on omat laatuvaatimukset, ja moottoriöljyvalmistajien nettisivuilta löytyvissä öljykohtaisissa tuotetiedoissa kerrotaan, mitä vaatimuksia kukin öljy täyttää. Mondeon käyttöohjekirjassa on mainittu, millaisen Fordin luokituksen mukainen öljy on tarpeen.

Esimerkiksi Shellin öljyistä Shell Helix F 5W-30 täyttää uuden Mondeon Duratec-moottorille sekä edellisen mallin Zetec-moottorille asetetun Fordin laatuvaatimuksen WSS-M2C913A. Tämä öljy on osasynteettinen. Exxon Mobilin eli Suomessa Esson öljyistä synteettinen Mobil 1 0W-30 täyttää nämä vaatimukset, Nesteen öljyistä synteettinen Neste City Standard 5W-30 täyttää Fordin vaatimukset. Teboilin Diamond Plus 0W-40 täyttää ACEA:n A3/B3-vaatimukset, mutta sen tiedoissa ei kerrota Fordin vaatimuksesta mitään. Castrol GTX Magnatec 5W-40 täyttää myös nuo ACEA:n vaatimukset, mutta Castrolin nettisivut eovät kerro vaatimusten täyttämisestä mitään.

Julkaistu: 6.4.2003