Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1915

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auto bmw 316 -02. Renkaat 195/65-15, alkuper. peltivanteet 6,5 × 15 ja et 42. Voiko laittaa 7 × 15 vanteet ja et 38 tai 40. Levenee siis sekä et:n että vanteen leveyden vuoksi. Rengasliike: OK. Autoliike: Ei missään tapauksessa käy. Pilaa ominaisuudet. Totuus ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Taitaa olla niin, että homma ei käy, jos vanteita ei osteta autoliikkeestä. Jos ostettaisiin sieltä, sitten kävisi!

Ratkaisevaa ominaisuuksien kannalta on, ettei etupyörän olkapoikkeama eli renkaan keskilinjan ja olka-akselilinjan eli kääntölinjan jatkeen välinen etäisyys tien pinnassa muutu merkittävästi. Ilmeisesti kuitenkin on niin, että leveämmän vanteen keskilinjan pitää olla ulompana, muuten pyörä ei mahdu pyörimään?

En minäkään uskoisi muutaman millin eron pilaavan auton ominaisuuksia. Pikemminkin se voisi jopa parantaa tuntumaa, Bemarin ohjaus kun on perusrenkailla aika huono. Muistan vain Saksassa ajaneeni tosi leveillä renkailla varustettua Bemua, ja sen ohjaus tuntui paremmalta. Leveä rengas sopii BMW:hen paremmin kuin moniin muihin autoihin.

Julkaistu: 6.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.