Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1906

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä johtuu kun yksi vilkku on palanut niin muut vilkkuu nopeammin? Saako kaksi toimivaa vilkkua enemmän virtaa, vai onko kyseinen toiminta vain kuljettajaa varten että palanut vilkku huomataan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Alunperin tuo nopeampi vilkkuminen johtui mekaanisen vilkkureleen toiminnasta. Vilkuille menevä virta johdettiin releen sisällä jännitetyn ohuen johtimen kautta. Kun virran kulku lämmitti johdinta, lanka venyi. Tämä liike taas avasi virtaa johtavat kärjet, ja vilkkuvalot sammuivat. Kun lanka jäähtyi, se lyheni, ja virta kytkeytyi taas päälle.

Jos tällaisessa järjestelmässä yksi polttimo paloi, vilkun toiminta muuttui. Joskus kävi niin, että valo ei enää vilkkunut lainkaan, joskus taas se vilkkui hermostuneen nopeasti. Tämä johtui siitä, että johdin lämpeni vähemmän, jolloin se myös jäähtyi nopeasti virran katkettua.

Nykyisin käytetään yleensä elektronisia vilkkureleitä. Periaatteessa sellainen on mahdollista tehdä täysin riippumattomaksi kuormituksesta. Ei kuitenkaan haittaa, että auto kertoo kuljettajalle vilkuissa olevasta viasta. Ongelmana vain on se, että läheskään kaikki kuljettajat eivät tuota viestiä ymmärrä tai sitten eivät välitä siitä.

Julkaistu: 1.4.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.