Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1901

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten on mahdollista, että eräät rengas- ja varaosaliikkeet mainostavat öljynvaihtoja alle 30 e hintaan (max. 4 l synteettistä öljyä), kun merkkiliike veloittaa vastaavasta hommasta yli 70e.

Ilmeisesti suodattimen vaihto ei kuulu näihin edullisempiin öljynvaihtoihin (sitä ei ainakaan mainita ilmoituksissa), mutta ei kai se voi selittää hintaeroa.

Mitähän autojen takuuehdot sanovat öljynsuodattimen vaihdosta: pitääkö käyttää alkuperäistä merkkisuodatinta, vai kelpaako tarvikesuodatin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hinnoittelu on Suomessa täysin vapaata, hintaa voi öljynvaihdollekin määrätä silmät kiinni vaikka kuinka paljon. Eivät ne kolmenkympin vaihtajatkaan tee työtään tappiolla. Merkkikorjaamoissa öljy on hinnoiteltu apteekkien tapaan. Kun öljyä ostaa tynnyreittäin ja vielä niitäkin muutamia kymmeniä vuodessa, litrahinta jää melkoisen pieneksi.

Takuuehtona ei voida vaatia alkuperäisen osan käyttöä, mutta osan on oltava laadullisesti valmistajan vaatimukset täyttävä. Jos suodattimen toiminnassa ei ole huomauttamista, takuu ei suodattimen merkkiin tai ostopaikkaan kariudu. Jos taas suodatin on aiheuttanut vaurion, silloin vastussa on sen myyjä, mikäli asennus on tehty oikein.

Julkaistu: 30.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.