Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 19

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen kiinnostunut vuoden 1997 mallisesta Hyundai Accent 1.5 5-ov autosta, josta autoliike pyytää 8000 euroa. Autolla on ajettu vain n. 20000km, mutta entinen omistaja on sen joskus ajanut lyhtypylvääseen, jonka vuoksi kori on uusittu. Autossa olisi ilmastointi ym. herkkuja.

Mitkä ovat suurimmat viat tämän vuosimallin autossa, jotka kannattaisi tarkistaa ennen ostopäätöstä? Onko hinta muuten kohdallaan? Näistä hyundaista kun ei oikein löydy vertailukappaleita mistään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuntuu kyllä täysin uskomattomalta, että autosta olisi kori uusittu. Kukahan moisen olisi maksanut, ei vakuutusyhtiö ainakaan. Mutta jos kori on uusittu, niin autonhan pitäisi silloin olla kuin uusi. Kuten sanottu, uskoisin, että tuo auto on varmaan Suomen ainoa Hyundai, johon on kori vaihdettu.

Korinvaihtoautoja on syytä varoa, sillä jos vaihdettujen osien määrä saavuttaa 50 %, autovero lankeaa maksettavaksi. Kaiken huipuksi, jos vaihdettujen osien määrä ylittää 50 %, auto katsotaan rakennetuksi autoksi, sen käyttöönottovuosi on rekisteröintivuosi. Tällöin auton pitää täyttää sillä hetkellä voimassa olevat vaatimukset. Vaatimukset ovat kiristyneet liki vuosittain, joten vanha auto tuskin täyttää vaatimuksia.

Korinvaihtoauton ongelma on se, että autoa ei aina voi enää korjata lainkaan. Jo pelkkä lokasuojan vaihto saattaa viedä prosentit yli verorajan.

Mutta jos kyseessä on auto, joka on korjattu tavanomaisesti, siis oikomalla ja vain tarpeelliset osat uusimalla, kuten arvelisin tilanteen olevan, silloin auton kunto ratkaisee. Hyvin tehty korjaus ei ruostu, mutta mistäpä sen korjauksen laadun osaa niin hyvin arvioida. Lähtökohta on, että oiottu ei koskaan ole ehjän väärti. Asia kuitenkin yleensä myös näkyy hinnassa.

Kuten totesit, Hyundai-kanta on aika vähäinen, joten Accentista on aika vähän kokemuksia. Lähtökohta kuitenkin on, että jos kori on ehjä ja ruosteeton eikä moottorissa tai voimansiirrossa ole öljyvuotoja, autolla toki ajaa vielä pitkään.

Julkaistu: 19.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.