Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1897

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on 98-mallinen Saab 9000, jossa hanskalokeron sijasta on pelkääjän turvatyyny. Ajan käytännössä aina yksin, joten edellisissä vuosimalleissa olleesta hanskalokerosta olisi paljon enemmän iloa. Voinko vaihtaa tyynyn paikalle sellaisen? Entä jos tyyny laukeaa, onko se aina pakko korjata ennalleen (isolla rahalla)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Turvavarusteen poistaminen on aina huono asia. “Käytännössä aina” ei ole sama asia kuin aina. Vieressä siis saattaa istua joku. Ja jos jotakin sattuu, on aika inhottavaa arvuutella, että JOS se tyyny olisi ollut paikallaan, niin EHKÄ…

Jos rekisteriotteessa on merkintä turvatyynystä matkustajan paikalla, niin ainakin sen poistaminen edellyttää katsastusta ja muutosta rekisteriotteen tietoihin. Kaikissa autoissa turvatyynyjä ei voida poistaa lainkaan, koska auton tyyppihyväksyntä voi edellyttää niitä. Auton näet pitää täyttää tietyt vaatimukset törmäyskokeessa, ja voi olla, että ilman tyynyjä auto ei läpäisekään vaatimuksia. Asia kannattaa tarkistaa merkkikorjaamolta.

Tyynyn poistaminen on kaikkiaan sellainen asia, että se pitää jättää merkkikorjaamon tehtäväksi. Ei näet välttämättä riitä, että irrotetaan johdot ja revitään tyyny irti. Saattaa olla, että auton elektroniikka vaatii jotain muutakin, joko ohjelmointia tai sopivaa vastusta johtimien päähän. Pahimmillaan seurauksena voi olla vaikka keskuselektroniikkaboksin rikkoutuminen.

Jos tyyny laukeaa, pääsääntöisesti se pitää korjata ennalleen. Mutta kyllähän tuolloin on aina muutakin korjattavaa lähinnä auton pelleissä. Lisäksi autokohtaiset ohjeet voivat edellyttää muitakin korjauksia. Esimerkiksi uudemmassa Saab 900:ssa pitää kuljettajan turvatyynyn lauettua vaihtaa myös ohjausakseli. Tyynyn lauetessa laukeavat yleensä myös turvavöiden kiristimet, ja turvavyötkin pitää vaihtaa. Tuskinpa kahdellatuhannella eurolla selviää, jos tyynyt tömähtävät.

Julkaistu: 29.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.