Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1890

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi,mikähän voisi olla vialla kun auto pitää hirveän kuulloista kitinää joka tulee oikealta puolelta takajarruista, tai jostain niiden lähettyviltä. Kitinä tulee kun kääntyy oikealle tai lähtee paikoiltaan liikkeelle, jos jarrua painaa kesken tätä ääntä, niin se loppuu. Voisiko jarrut olla jotenkin jumissa tai jossain laakereissa vikaa?

Jarrupoljinta painaessa kuuluu “suhahdus” joka mielestäni ei ole normaalia, kenties joku vuotaa? Autolla ajettu 20 tkm, joten mitään varsinaista kulumisvikaa tuskin on. Kiitos jo etukäteen mahdollisesta avusta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kitinä ilmeisesti tulee jarrulevyyn hankaavista jarrupaloista – jos autossa on takana levyjarrut. Voihan pyörän laakerikin olla väljä, mutta en oikein usko. Ennemmin syynä voisi olla jarrupalojen lievä jumittaminen. Jarrujen avaaminen, puhidstaminen ja metallisten liukupintojen voitelu kuparitahnalla saattaisi auttaa vaivaan.

Suhahdus voi johtua nerkistä korvista. Jarrutehostin toimii alipaineella, ja silloinhan ilma virtaa, kun tehostimen kalvo toimii. Itse kuulematta on tietenkin mahdoton antaa varmaa vastausta asiaan, mutta melkeinpä veikkaisin, että tilanne on täysin normaali.

Julkaistu: 26.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.