Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 188

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko tieto, että täys-synteettistä öljyä ei kannattaisi vaihdelaatikkoon laittaa? Toimii kuulemma liian liukkaasti useimmissa vaihteistoissa ja näin esim. vaihteet eivät pysyisi kunnolla päällä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos vaihteet putoilevatpäältä, syy on muualla kuin öljyssä. Vaihteen pitää päällä siirtäjän liikettä säätelevä vaihdelukko, joka on siirtotangon koloon menevä jousikuormitteinen salpa. Jos vaihde ei pysy päällä, yleisin syy on se, että vivusto ei siirrä vaihdetta riittävän pitkälle, jotta vaihdelukko lukkiutuisi.

Korjaustoimenpiteenä pitää vivusto tai vaijerit säätää, ja kaiken kukkuraksi kiireen vilkkaa, jotta vaihteistolle ei aiheutuisi vaurioita. Jos vaihde ei siltikään pysy päällä, vaihteistossa on ilmeisesti jotakin muuta vikaa, esimerkiksi siirtäjät ovat taipuneet tai kuluneet tai sitten laakerointi on väljistynyt.

Synteettinen öljy on parasta vaihteistoon siksi, että se voitelee hyvin kovissakin pakkasissa. Sellaisiakin voi tulla, vaikka hellekesä onkin vielä tuoreessa muistissa.

Julkaistu: 2.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.