Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1861

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä saisin tietoa, kuinka auton alustan saaitse puhtaaksi? Ei sitä ainakaan millään pesuletkulla saapuhtaaksi, jos auto seisoo maassa tai lattialla.

Varsinkin pyörät alustan puolelta ovat täynnä vanhaa mutaa ja suolaa ym. joka on kovettunut melkein kuin sementiksi. Ei kai se lähde vesisuihkullapuhtaaksi. Koetin löytää kirjastosta jotain kirjaa, jossa olisineuvoja, mutta en löytänyt. Onko jossain Teidän lehtenne numerossa kerrottu tästä asiasta? Tai sitten Internetissä jollain sivulla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Alustan pesusta ei ole tullut kirjoitetuksi oikeastaan mitään. Kyllähän se lika tietenkin vesiletkua tottelee, mutta etenkin paksujen kerrosten liottelu on hidasta ja hankalaa. Kuivana se kura on kovaa, eikä se kostukaan helposti.

Toisaalta alustan peseminen ei ole ajankohtaista kovinkaan usein. Jos alustan suojaus on kunnossa, sillä ei saavuteta mitään merkittäviä etuja. Paksuimmat liat lähtevät kyllä pois, kun sattuu liikenteessä ollessa tulemaan sopiva sadekeli.

Pyörien puhdistamiseen ei ole olemassa kuin yksi kunnollinen keino. Se on niiden irrottaminen. Kun pyörä on irrallaan, silloin peseminen onnistuu helposti. Karkea juuriharja on hyvä apuväline, sillä voi ensiksi kuivana raapia paksuimpia kerrostumia irti. Teräsharjalla lika irtoaisi helpommin, mutta se voi vaurioittaa vanteen maalikerrosta, joten teräsharjaa ei kannata käyttää. Ohentunut likakerros kastuu helpommin läpi, ja silloin kura irtoaa vedellä ja harjalla.

Julkaistu: 18.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.