Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1857

Kysy autoista - kysymys 1857

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen etsinyt tietoa jäähdytysnesteiden laatu- tai tyyppiluokituksesta sitä löytämättä: Volvo 460:n (vm.95) ohjekirjasen mukaan autoon saa lisätä ainoastaan Volvon omaa jäähdytysnestettä. Varmasti muitakin sopivia tuotteita löytyy, mutta mistä tiedän että huoltoasemalta ostamaani jäähdytysnestettä voi käyttää. Lisäksi; voiko erimerkkistä nestettä lisätä valuttamatta vanhaa pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Käyttöohjeet laaditaan usein ketunhäntä kainalossa. Sanoma on selkeän yksinkertainen: tuokaa rahanne merkkiliikkeeseen!

Jäähdytysnesteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä niitä on nykyisin markkinoilla aika montaa eri laatua. Perusaineena voi olla joko etyleeniglykoli tai propyleeniglykoli. Lisäaineistuksissa on eroja. Niinpä aivan umpimähkäisesti ei pidä mennä lisäilemään.

Käytännön nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että ainakaan aivan eri väristä nestettä kuin moottorissa oleva ei kannata kaataa järjestelmään. Elikkä siis punaisen nesteen sekaan ei kannata kaataa vihreätä.

Jäähdytysnesteet pitäisi vaihtaa muutaman vuoden välein. Jos ei ole tietoa siitä millaiset nesteet koneessa on, niin silloinhan voi vaihtaa nesteet ja varmuuden vuoksi vielä huuhdella järjestelmän puhtaalla vedellä ennen täyttöä. Ensisijaisesti kannattaisi kuitenkin pitäytyä alkuperäisessä nestetyypissä. Jos uusi neste onnistuukin syövyttämään tai tukkimaan paikkoja, yllätys on aika ikävä.

Julkaistu: 17.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.