Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1856

Kysy autoista - kysymys 1856

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko olemassa mitään keskimääräistä ikää, jolloin talvirengas tulee ikänsä puolesta matkansa päähän?

Itselläni on DOT-merkinnän mukaan tämän vuoden lopulla 7 vuotta täyttävät nastarenkaat. Nastoja on vielä n.70% ja pintaakin pitkästi yli puoli senttiä, mutta ovatko renkaani jo liian vanhat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Talvirenkaan käyttöikä loppuu lähinnä pidon heikkenemiseen. Useimmiten se aiheutuu kulumisesta, kun kulutuspinta kuluu, pinnan lamelloinnin taipuisuus vähenee. Tällöin niistä ei käänny esiin uusia teräviä särmiä.

Aivan samanlainen ilmiö tietenkin liittyy myös kuin kovenemiseen. Aikaa myöten renkaiden kulutuspinnan kumista haihtuu pehmentäviä kemikaaleja ja kumi muuttuu kovemmaksi.

Muutos ei kummassakaan tapauksessa ole kovin nopea, joten sitä ei ole käytännössä helppo havaita. Renkaiden heikkenevään pitoon tottuu, eikä mielestäni asiasta aiheudu mitään oleellista vaaraa. Tärkeintähän on, että kuljettajalla säilyy oikea tuntuma siihen, mitä renkaan ja tien välissä tapahtuu.

Rengaskauppiaiden mielestä tietenkin tuon ikäiset renkaat ovat jo vanhat ja vaaralliset, ne pitää heti vaihtaa. Itse olen kuitenkin oman nuukuuteni ja työnantajan varovaisen palkkapolitiikan yhteisvaikutuksen pakottamana ajellut jopa yli kymmenen vuotta vanhoilla talvirenkailla. Kilometrejä kun ei kerry kovin paljon. Ehkä pito ei ole ollut paras mahdollinen, mutta ei tuo ole pahemmin haitannutkaan. Paremmin ne vanhatkin nastarenkaat ovat pitäneet kuin uudet kitkarenkaat ainakin vetisellä jäätikkökelillä.

Julkaistu: 17.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.