Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1849

Kysymys:

“Tietenkin tiheämmät öljynvaihtovälit hieman vähentävät likaantumista, mutta Forte-käsittelyn ideana on, että käsittelyaineessa olevat liuottimet irrottavat likaa, joka ei lähde tavallisen öljyn mukaan. Tästä syystä öljynvaihtovälin tihentämisellä ei ole samanlaista vaikutusta.”

Tuohon vähän kommenttia. Ostin (taas) kerran käytetyn auton, vaihdoin tietenkin heti öljyt, ne “mustu” heti, vaihdoin uudestaan, nekin “mustu” melkein heti, vaihdoin taas uudestaan, nyt ne näytti normaaleilta myös pitemmän ajon jälkeen. Eli jos autossa on laiminlyöty öljynvaihtoja tai käytetty “huonoja” öljyjä, niin tiheä öljynvaihto puhdistaa moottoria.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän se huuhtelu tietenkin puhdistaa paikkoja, mutta oleellista ei ole öljyn väri vaan kunto. Musta väri tulee nokihiukkasista, jotka ovat äärimmäisen pieniä, eikä niiden mukanaolo öljyssä heikennä voiteluominaisuuksia. Esimerkiksi dieseleissä öljy muuttaa väriään hyvin nopeasti. Bensakoneessa nokihiukkasia syntyy vähemmän, joten öljyt pysyvät kirkkaampina pitempään.

Vakavampi asia ovat ne kertymät, jotka eivät liukene moottoriöljyyn. Ne esimerkiksi jumittavat männänrenkaita, ja se lienee nykyisin yleisin syy siihen, että moottori alkaa savuttaa ja kuluttaa öljyä. Uriinsa juuttuneet puristusrenkaat päästävät palamiskaasut puhaltamaan ohitseen, niiden alla olevat öljyrenkaat taas eivät juuttuneina onnistu pyyhkimään voiteluöljyä sylinterin seinämistä, joten se jää palamaan. Öljyn palamisessa syntyy sitkeitä ja huonosti liukenevia jäämiä. Näin prosessi kiihtyy itsekseen.

Mutta tokihan on tosi, että terävimmillään öljyn puhdistavat lisäaineet ovat silloin, kun öljy on uutta, ja muutenkin ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Niinpä öljyjen tiuhempi vaihtaminen on toki koneelle hyvä asia, ei haitaksi. Sen sijaan eri asia on, onko etu niin suuri, että kovin tiuha vaihtaminen kannattaa.

Toki on niinkin, että jos öljyn ostaa edullisesti isoissa astioissa ja vaihtaa itse, yhden merkkikorjaamolla teetetyn vaihdon hinnalla saa vaihdetuksi öljyt aika monta kertaa. Öljyissä on merkkikorjaamolla apteekkitavaran katteet.

Julkaistu: 13.3.2003