Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1840

Kysymys:

Olen viimeaikoina kuullut muutamilta tahoilta, että autoa ei kannattaisi säilyttää lämpimässä tallissa. Mistä tässä nyt oikein on kysymys, minä kun olen aina pitänyt autoani tallissa, jonka lämpötila on noin 15 astetta talvisin.

Ajan miltei joka päivä viikolla ja auto seisoo lähinnä viikonloput tallissa. Autoni vuosimalli on 1997, eikä siinä ole ruosteen häivääkään missään. Tosin auto on kolme vuotta vanhana massattu. Onko tämä tallijuttu jälleen joku urbaani legenda vai pitääkö tosiaan paikkansa, että auto ruostuu lämpimässä tallissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Auto ruostuu aina, niin lämpimässä tallissa kuin sen ulkopuolellakin. Tämä on valitettava totuus. Mutta tuo tallitarina menee kyllä tosiaankin sinne urbaanien legendojen puolelle. Tosin jos talli on kuin huono sauna, niin kyllä silloin ruoste saa ylimääräistä potkua. Mutta hyvin tuuletettu talli on minun mielestäni parempi ratkaisu kuin ei tallia lainkaan.

Itse säilytän autoa maaseudulla ollessani tallissa, jossa lämpötila on vain noin 10 astetta, mutta suuren ilmatilan ja puhallinlämmityksen ansiosta tila on erittäin kuiva. Havaintoni on ollut, että samassa tilassa säilytetty toinen auto alkoi ruostua huomattavasti vähemmän, kun sitä alettiin säilyttää tallissa.

Joten kyllä ne puheet auton ruostumisesta lämpimässä tallissa perustuvat joko kateuteen tai sitten kelvottomaan ilmanvaihtoon. Kunnolla tuuletetussa tallissa auto ei pahemmin ruostu.

Julkaistu: 9.3.2003