Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1838

Tapio Ketonen

Kysymys:

Palstallasi on muutamassa viestissä sivuttu Mondeon tyyppivikana vetoakselin sisänivelen väljää suojakumia ja rasvan katoamista sen takia. Missä vuosimallissa tätä on esiintynyt ja mitä tyyppivikoja on ilmennyt vv. 1993-1997 Mondeoissa. Lähinnä kiinnostaa farmarikoriset autot.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sisänivelten rasvat häipyvät aivan kaikista Mondeoista. Kurkistin juuri eilen oman vm. 2001 Mondeoni alle, ja kas, siellä olivat rasvat pitkin konehuoneen alaosaa. Huolestuttavinta oli, että osa rasvoista oli jopa laturissa. Pitää vissiin asentaa laturille erillinen suojuspelti nivelrasvojen varalta.

Ikävintä asiassa on, että nivelten suojuskumien kiristimet korjattiin viime kesänä merkkikorjaamolla, sinne kerrottiin laitetun tavallista jämäkämmät kiristimet. Eivät näemmä siis auta nekään.

Alle tuli kurkattua, kun toinen takajarru alkoi hangata ja kuumentua. Seisontajarrun vipu takajarrusatulassa jumitti. Toisen puolen herkistin jo viime syksynä. Eikä kuulemma ole ainoa Mondeo, jossa tätä on ilmennyt. Taas tuli vahvistusta päätelmääni siitä, että levyjarrut ovat auton takajarruina teoriassa varmaan aivan hyvät, mutta käytännössä täysin kelvottomat. Valitettavasti vain nämä kelvottomat yleistyvät huimaa vauhtia. No, pitäähän korjaamojenkin jostakin leipänsä saada. Suunnittelijat pitävät tälläkin keinolla asiasta huolta.

Ainakin 97-2000-mallisissa farmari-Mondeoissa näyttävät puskurit olevan tavallista hauraampaa muovia. Aika monessa näkemässäni autossa joko etu- tai takapuskuri on murtunut aivan kuten Saksasta tuomassamme 99-mallissa. Vanhempien mallien puskurit taitavat olla tässä suhteessa hieman paremmat.

Julkaistu: 9.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.