Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1829

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ostanut käytetyn auton EU-maasta tyttäreni (asuu vakituisesti k.o. maassa) toimiessa välimiehenä. Sovimme että hän rekisteröi se nimiinsä ja huollattaa ym. ennenkuin lähtee ajamaan sitä Suomeen n 2kk kuluttua kun on muutenkin ollut tulossa käymään.

Varsinainen kysymykseni kuuluu: voinko tytär kuskina käydä olemassa olevilla kilvillä näyttämässä autoa tullissa ja katsastaa sen suomessa rekisteröintiä varten. Tämän jälkeen ennen poislähtöään omistusoikeus siirretään minulle ja tytär irroittaa rekisterikilvet ja vie ne mennessään “kotimaahansa” minun jäädessäni hoitamaan paperisotaa tullin autoveropäätöksen saamiseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikähän siinä on, kun näissä kysymyksissä pitää antaa epämääräistä tietoa? Yritin kovasti etsiä kartalta “EU-maata”, mutta eipä löytynyt. Liekö samalla suunnalla kuin se paikka, johon jotkut matkustavat ja sanovat menevänsä Thaimaaseen?

Kun auto rekisteröidään Suomeen, pitää olla käytettävissä paperit, jotka osoittavat, että auto on poistettu edellisen käyttömaansa rekisteristä. Sama auto ei voi olla samanaikaisesti kahden eri maan ajoneuvorekisterissä. Tarvitset siis tyttäresi saaman todistuksen sekä auton alkuperäiset rekisteriasiakirjat. No, postillahan ne kulkevat maasta toiseen, mutta viisainta on vakuuttaa lähetys.

Toinen ja ehkäpä parempi vaihtoehto on, että aikansa ajeltuaan tytär poistaa auton asuinmaansa normaalista rekisteristä ja vientirekisteröi sen. En kylläkään ole varma, onnistuuko se, mutta luulisin että onnistuu. Tällöin hän saa mukaansa tarvittavat asiapaperit, eikä kilpiä tarvitse palauttaa. Ainakin Saksan vientikilpiin saa pitemmänkin käyttöajan, joten tytär voi ajella Suomessa ongelmitta ja vaikka antaa isäpapankin kokeilla autoa, kunhan vain on itse kyydissä.

Jos vientirekisteröinti ei tyttären nimissä onnistu, silloin auton voi rekisteröidä ainakin Saksassa isäpapan nimeen. Tarvitaan vain isukin passi ja allekirjoituksia eri papereihin, itse ei välttämättä tarvitse käydä rekisterivirastossa. Myös käyttölupa autolle on tarpeen.

Se tullissa käynti eli autoveroilmoituksen tekeminen edellyttää, että auto on jo vaihtanut omistajaa. Periaatteessa ehkä vielä tuo saattaa onnistua niillä vieraan maan kilvilläkin, jos esimerkiksi omistajan vaihdos kirjataan samalle päivälle.

Julkaistu: 5.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.