Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1827

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tulinpahan tuossa ostaneeksi lapsellisuuden puuskassa tavaratalosta auton renkaiden venttiileihin asennettavat vilkkuvat valot(punaiset). Ne vilkkuvat ainoastaan pimeässä ja silloin kun rengas pyörii.Toimivat paristoilla.

Juolahtipa sitten mieleen että mitenköhän tuo virkavalta mahtaa niihin asennoitua? En ole vielä niitä kokeillut ja jos ne jotain kitkaa aiheuttavat minun ja polliisien välille niin taidanpa lahjoittaa ne jollekin kaverille. Eli miten on, käärinkö ne lahjapakettiin vai viskaanko vesilintua?

Kyseisessä liikkeessä oli muitakin mahtavia varusteita myynnissä. Mm. tuulilasin pyyhkijöihin asennettavat siniset valot jotka palavat kun pyyhkimiä käytetään ja semmoiset suuttimet jotka ruikkivat vettä tuulilasille ja samalla väläyttelevät sinistä valoa eteenpäin. Mitäpä mieltä olet näistä varusteista? Tai mitä mieltä poliisi mahtaa niistä olla? En ole kyseisiä härveleitä hankkimassa mutta teineihin ne varmaan vetoavat ja kohta niitä tulee vastaan jokaisessa kadunkulmassa…

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa tietenkin niin nuo venttiilivilkut kuin pyyhkimiin tai pesusuuttimiin liitettävät vilkkuvalotkin ovat tietenkin laittomia. Nykyisin autoon saa asentaa vain sellaisia lisävaloja, jotka onasetyuksessa mainittu ja joissa on asianmukainen E-hyväksyntä. Tokkopa noissa leluvaloissa sellaisia on.

On kuitenkin niiin, että kyllä poliisin miehistövajaus on sitten turhaa puhetta, jos tuollaisiakin asioita ryhdytään erikseen kyttäämään. Uskoisin, ettei moiseen asiaan juurikaan viitsitä paneutua. Liikenneturvallisuuteen niillä ei ole sen siunaaman vertaa vaikutusta suuntaan tai toiseen, eikä niitä voi kukaan vakavissaan väittää erehdyttäviksikään. Korkeintaan muun valvonnan yhteydessä uskoisin asiaan puututtavan ja muistutettavan, ettei auto ole mikään joulukuusi. Tällöin tietenkin voi tulla poistamiskehotus, pahimmillaan jopa määräys käydä katsastuttamassa auto.

Mielestäni noihin puuttuminen on siinäkin mielessä joutavaa, että tällaiset ovat vain muodin oikkuja. Jonkin aikaa innostuneet niita autoihinsa kiinnittelevät, sitten niihin kyllästytään ja killuttimet heitetään pois.

Julkaistu: 5.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.