Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1824

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyisin Toyota Corollan vaihdelaatikon viheltävästä äänestä. Laatikko korjattiin kyseisen vian takia viime keväänä. Nelosen ja vitosen rattaat ja nelosen synkroni vaihdettiin Rovaniemellä huollossa. Homma meni takuuseen.

Nyt laatikko viheltää kolmoselta vitoselle asti, vaikka kierroksia on riittävästi. Ääni on varsinkin pakkaskelillä ärsyttävän kova. Toyotan huoltomies koeajoi auton täällä Ivalossa. Hän sanoi, ettei ääni kuulu corollaan. Huoltopäällikkö Rovaniemellä väittää, että ääni on ominaisuus, eikä vika. Mielestäni liike väistää vastuunsa laatikkoremontista. Mitä mieltä olet asiasta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Laitoin kysymyksesi vastattavaksi maahantuojan eli Toyota Auto Finlandin tekniseen palveluun. Tällaista tarinaa sieltä tuli:

Vaihteiston ei tietenkään pidä viheltää, mutta mitä “vihellyksellä” varsinaisesti tarkoitetaan. Auton voimansiirrosta syntyy aina jonkin verran ääntä, jonka laatu ja voimakkuus vaihtelee mallikohtaisten erojen lisäksi myös ajo-olosuhteiden, lämpötilan, vaihteiston kuluneisuuden tms. syiden mukaan.

Mikäli ääni selvästi poikkeaa samanlaisesta normaalikuntoisesta vertailuautosta, on poikkeavan äänen aiheuttaja ja mahdollinen voimansiirtolinjan vaurio tai aiemmin tehdyn korjauksen virheellisyys syytä selvittää. Rovaniemen korjaamolla äänen poikkeavuuden toteamiseksi tarvittava vertaileva koeajo lienee kohtalaisen helposti järjestettävissä, vaikka yleensä selvästi poikkeava ääni on ammattimiehen korvin todettavissa ilman vertailuakin.

Toyota-korjaamo vastaa tekemänsä työn laadusta korjaamotakuun ja kuluttajansuojalain mukaisesti ja korjaa mahdolliset virheensä. Sen sijaan auton ominaisuuksia ei voi, eikä pidä lähteä muuttamaan, koska niistä vastaa auton valmistaja.

Teknisen palvelun mukaan siis ei pidä viheltää, Rovaniemen huoltopäällikön mukaan pitää. Millähän tuostakin kädenväännöstä sitten saadaan selvyys? Yritäpä nyt ainakin päästä kokeilemaan jotakin toista samanlaista Corollaa, niin selviää, onko ääni normaali vai ei.

Julkaistu: 4.3.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.