Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 181

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mistä johtuu, että nykyään on pientareet täynnä kuorma-auton renkaiden irronneita kulutuspintoja. Onko painot nousseet liian suuriksi vai onko vika siinä, että paripyörien käyttö näyttää vähentyneen selvästi. Sinänsä aika pelottavia nuo ilmiselvästi painavat kumi- ja teräskappaleet, jos sattuisi vauhdissa osumaan kohdalle.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaa-a, kuumat kelitkin lienevät yksi tekijä. Yksittäispyörät ovat lisääntyneet perävaunuissa, mutta kyllä niitä pintoja lähtee paripyöristäkin. Perussyy tietenkin on se, ettei renkaiden kuntoa tarkkailla riittävästi. Kuljettajan pitäisi säännöllisesti kiertää auto ja tarkastaa paitsi renkaiden kunto myös pyörien kiinnitys. Irtoava pyöräkin tekee rumaa jälkeä.

Normaalisti irtoavassa kulutuspinnassa ei ole terästä, vain pelkkää kumia. Jos kuitenkin koko rengas menee riekaleiksi, silloin tietenkin rungon teräskudoksetkin lentävät pitkin tietä.

Julkaistu: 4.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.