Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1806

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen katsellut saksalaisen tuttavani kautta käytettyjä saksalaisia autoja. Mikä olisi paras tapa tuoda auto sieltä? Lähdenkö itse ostamaan vai onnistuuko jos hän tuo auton suomeen? Miten byrokratian laita saksalaisen tuodessa auton suomeen rekisteröitäväksi? Kiitoksia jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos se saksalainen ystäväsi joutaa tulemaan sillä Mersulla(?) Suomeen, niin ainakin täkäläinen byrokratia helpottuu. Saksan vientikilvet ovat voimassa kaksi viikkoa, ja sinä aikana autolla ehtii hyvin käymään tullissa ja katsastuksessa. Jos autoa ajaa ulkomaalainen, vientikilvet ovat voimassa myös Suomessa. Suomen siirtomerkkejä ja -vakuutuksia ei tarvita.

Sen sijaan siitä, pystyykö saksalainen saamaan vientirekisteriin Saksasta ostamansa auton, en pysty sanomaan mitään. Todennäköisesti pystyy, mutta tuttavasi pystynee selvittämään tämän asian paikallisessa rekisteritoimistossa. Tällöin hänen kuitenkin pitää rekisteröidä auto omiin nimiinsä. Ennen kuin voit saada autolle verotuspäätöksen, sinun pitää hankkia autolle omistuspaperit.

Yksinkertaisinta siis lienee, jos menet Saksaan, käyt itse ostamassa auton ja hankit sille tuttavasi kanssa vientirekisteröinnin pakollisine vakuutuksineen. Kun tuotte auton yhdessä Suomeen, tuttavasi voi toimia kuljettajana, ja auto pärjäilee hyvin vientikilvillä.

Julkaistu: 26.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.