Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1790

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä mieltä olet ABS-jarrujen tarpeellisuudesta isohkossa nelivetoautossa?

Autokauppiaan mukaan jatkuvalla nelivedolla varustetussa autossa ABS on melko tarpeeton ja kieltämättä aika hallittuja lukkojarrutukset olivatkin koeajolla verrattuna vastaavanlaiseen kaksivetoiseen autoon.

Näytä vastaus

Vastaus:

ABS on yhtä tarpeellinen tai tarpeeton kaikissa autoissa. Jos kuski varmasti osaa jarruttaa ja pitää päänsä kylmänä kaikissa tilanteissa, niin ABS-jarruja ei tarvita. Valitettavasti useimmat eivät kuitenkaan ole näin taitavia, vaikka kenties niin luulevatkin. Mielestäni on aika rohkeaa tekstiä kauppiaalta julistaa ABS noin vain tarpeettomaksi nelivedossa.

Jatkuvan nelivedon yhteydessä ABS on teknisesti hankalampi toteuttaa. Neliveto sa aikaan, että pyörät eivät lukkiudu yhtä herkästi kuin tavallisessa autossa, voimansiirrossa on enemmän massaa pyörimässä pyörien mukana.

Lukkojarrutus on periaatteessa aina hallittu silloin, kun kuljettaja tekee sen tietoisesti ja on valmiina toimimaan, eli helläämään jarrua, jos auto alkaa luistella väärään suuntaan. Lisähallintaa kaivataan nimenomaan silloin, kun lukkiutuminen tapahtuu yllättäen, mahdollisesti vielä jossakin yllättävässä tilanteessa.

Julkaistu: 20.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.