Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 179

Kysy autoista - kysymys 179

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen autoillut 626 (-92) vuosikausia ja mittarissa on pian 250 tkm. Muutama pikkuvika häiritsee:1) rutinaa ja narinaa mutkissa, joka kuuluu jostain takavasemmalta2) Sähköt häviävät totaalisesti parin viikon välein – pienellä tönäisyllä, jonnekin akunjohtojen suuntaan tilanne palautuu. Mikä lienee syynä,kun sähköä ei kulje missään??3)Ajoviimamelu kuskin puolella – miten tiivisteitä saisi täyteläisemmiksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rutinat ja narinat ovat mystisiä etsittäviä, mutta ne ovat todennäköisesti lähtöisin iskunvaimentimien tai tukivarsien tienoilta. Ellei ääniä saada esiin autoa paikallaan heilutellessa, niiden löytäminen on tosi vaikeata. Ääni voi johtua esimerkiksi jousituksen kumihelan sisäholkin kiertymisestä, korjauksen voisi toimia kiinnityspultin kiristäminen. Syynä voi olla myös se, että jousituksen painuessa jokin liikkuva osa ottaa kiinni koriin.

Sähköjen häviäminen johtuu ilmeisesti hapettuneesta liittimestä. Meillä oli pari vuotta sitten käytetty Mazda Diesel, jossa oli samanlainen vika. Vika löytyi lopulta akun lähellä olevasta pääsulakerasiasta auton sähkökeskukselle menevästä johdosta. Siellä oli akun alla paikka, johon oli vuosien aikana kertynyt paksu kerros kuraa. Kuran sisällä oli liitin, joka oli hapettunut pilalle. Ongelmat häipyivät, kun juotimme liittimen tilalle pätkät uutta paksua sähkökaapelia. Mutta sen liittimen löytäminen ei ollut kovinkaan helppoa! Jos liitin on vain hapettunut mutta kestää puhdistuksen, silloin se kannattaa puhdistuksen jälkeen suojata esim. kotelosuoja-aineella tai vaikkapa vaseliinilla.

Vanhojen tiivisteiden saaminen uuden veroisiksi on aika toivotonta. Tietenkin sopivan pyöreän tiivistenauhan tunkeminen tiivisteen sisään voisi auttaa, mutta vaarana on, että tällöin tiivisteestä tulee liian paksu. Täytteen saa sisään leikkaamalla sopivaan kohtaan pienen aukon. Reiän voi sitten taas tukkia syanoakrylaattiliimalla eli pikaliimalla, siis sillä, millä saa vaikkapa anopin huulet liimatuksi yhteen!

Julkaistu: 4.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.