Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1789

Tapio Ketonen

Kysymys:

Heips. Tuossa parisen viikkoa sitten kyselin tulppien väristä. Tarkistin noin 15 thkm ajetut tulpat, olivat aivan valkoiset. Nestettä, öljyä auto ei kuluta. Edellisessä kaasutin mallissa tulpat olivat aina ruskeat.

Voiko tulpan väristä päätellä mitään? Tarkemmin sanoen tulpan eriste-osa oli aivan valkea, kuin uudessa tulpassa, elektroidit olivat vähän tummuneet, täysin puhtaat. Tässä autossa kaiken maailman saastehärvelit.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän tulppien väri kertoo kaikenlaista. Tässä pari linkkiä, joista saa asiasta lisätietoa Amerkian kielellä, Boschilta tosin myös saksaksikin: aa.bosch.de/advastaboschaa/Webroot/static/en/produkte/zuendkerzen/zuendkerzenkunde/tipps.htm ja dodgeram.info/Engine-Gas/SparkPlugs/spkplghnbook.html.

Tulppien väri on muuttunut paristakin syystä. Ensinnäkin bensasta on lyijy poistunut, joten harmaa väri on vähentynyt. Tämä vaikuttaa myös tulppien kestoon, se on suorastaan moninkertaistunut. Toiseksi moottorin lambdasäätö pitää seossuhteen tarkkaan oikeana, joten palamistulos on siltäkin osin puhtaampi.

Julkaistu: 20.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.