Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1782

Tapio Ketonen

Kysymys:

Fiat Ducato 2,5 tdi, -98. Miten toimii hehkutus? Huolto sanoi autossa olevan “liekkihehkun”. Mikä on sen toimintaperiaate?

Näytä vastaus

Vastaus:

En ennätä nyt soitella Italkoniin varmistuakseni Ducaton hehkutuksesta. Liekkihehku on vanha järjestelmä, jota on käytetty kymmeniä vuosia esimerkiksi traktoreissa ja käytetään edelleenkin.

Jo muinaisella 60-luvulla esimerkiksi Masssey-Fergusonien Perkins-dieseleissä oli imusarjassa hehkutulppa, jonne meni sähköjohto ja polttonesteputki. Hehkutulppa kuumennettiin sähköllä, ja kuumenneeseen hehkutulppaan tipahti pari pisaraa polttonestettä. Tästä syntyneen poksahtavan äänen kuuluminen oli merkki siitä, että oli aika käynnistää. Massikassa hehkutus tapahtui kääntämällä käynnistysavainta eri suuntaan kuin lämpimänä. Tämä toinen asento oli kaksivaiheinen, ensiksi kytkeytyi hehkutus, lisää kääntämällä käynnistys.

Polttonesteestä ei hehkutuksen aikana pysty palamaan kuin pieni osa, loppu jää imukanavaan kaasuuntuneena. Se syttyy huomattavasti herkemmin kuin suuttimista sumutettava, siinä koko homman jekku.

Julkaistu: 19.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.