Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1778

Kysy autoista - kysymys 1778

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ostamassa uutta autoa. Haluaisin pienen 5-ovisen max. EUR 15.000 maksavan (bens.)auton, joka on mahdollisimman perusauto ilman herkkuja. Tällä ajattelin minimoida ylläpitokustannukset vuosien varrella, sillä tarkoituksenani on pitää tämä yksilö kauan. Ajan erittäin vähän, pääosin kaupunkiajoa, kesäkeleillä hieman maantieajoa.

Pyytäisin mielipidettäsi esim. ABS-jarruista. Ovatko ne vikaherkät? Onko niiden toimivuus kehnoa lumikeleillä? Jäätymisiä? Olisiko käyttövarmempaa hankkia auto ilman ABSeja? (Olen ajanut 25v, mutta kokemusta ABSeista ei ole…)

En ole varsinainen autoihminen, joten olen päätynyt uuden auton hankintaan käytetyn sijasta. TOP-listallani ovat Clio, Polo, Getz, Peugeot 206, Yaris. Pystyistkö näitä vertailemaan ja kommentoimaan? Entä kertomaan näiden tyyppivioista?

Vähäiset ajoni myös tuntuvat kuluttavan akkua paljon (akku ei ehdi lataantua tarpeeksi), joten myös tämän vuoksi haluaisin välttää sähkötoimisia laitteita. Ensisijaisesti toivoisin vastausta sähköpostitse.Keväisin kiitoksin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti en kerta kaikkiaan ehdi vastaamaan sähköpostitse, tämäkin kysymys on piiminyt jo monta viikkoa vastaamattomana.

ABS-jarrut ovat vain yksi osa nykyaikaisen auton hienoa ja samalla vikaherkkää tekniikkaa. Ne nyt sentään eivät liene sieltä pahimmasta päästä. Kyllä tilanne on se, ettei nykyisillä autoilla ilmeisesti päästä yhtä hurjiin käyttöikiin kuin vanhoilla ja vähemmän elektroniikkaa sisältävillä autoilla.

Mahdollisuuksia vikoihin tietenkin on, mutta siitä huolimatta suosittelisin kuitenkin ottamaan ne ABS-jarrut. Ne antavat kuitenkin jonkin verran lisäturvallisuutta, olkoonkin että olet ajanut paljon ilman niitä. ABS-jarrut eivät kokemustemme mukaan oikkuile lumikeleillä. Jäätyminenkään ei ole niihin liittyvä ongelma, jarrut jäätyvät jos ovat jäätyäkseen, oli niissä lukkiutumisen esto tai ei.

Oikeastaan meikäläisen ei taitaisi olla sopivaa ottaa suoraan kantaa noihin merkki- ja malliasioihin, syyttävät vielä puolueellisuudesta. Sen uhallakin totean, että minä kyllä noista esittämistäsi vaihtoehdoista valitsisin Toyota Yarisin. Hyundai Getz on tuntematon suuruus, olkoonkin että itselläni oli yli kymmenen vuotta Hyundai Pony, eikä auton laadussa ollut moittimista.

VW Polon ja Peugeot 206:n laatu ei ainakaan minua vakuuta, Renault Clio on kyllä paras ajettava, mutta en luota senkään laatuun niin paljon kuin Toyotaan. Mukavuutta Toyota tarjoaa vähemmän, mutta tilaa riittää. ABS-jarrut pitää Toyotaan ja Peugeotiin ostaa lisävarusteena, muissa ne kuuluvat varustukseen.

Autossa olevien sähkövarusteiden määrä ei oikeastaan vaikuta akun latautumiseen. Laturin teho kyllä riittää, mutta ongelmana on se, että akku ottaa kylmänä virtaa kovin huonosti vastaan. Jos käytät lohkolämmitintä, sen virtapiiriin voisi kytkeä kiinteän akkulaturin. Muuten pitäisi keksiä silloin tällöin asiaa vahän kotipiiriä kauemmas. jotta akku ennättäisi latautua kunnolla.

Julkaistu: 18.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.