Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1776

Kysy autoista - kysymys 1776

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko katolle asennettujen lisävalojen kohdalla luovuttu siitä etuakselin etupuolelle sijoittamisen vaatimuksesta? Esimerkiksi useisiin uusiin MB Vito -ambulansseihin asennetaan lisäpitkät kattoon ja näkyy niitä olevan ihan normaaleissa viimeisimmän korimallin “nokallisissa” Toyota Hiace -pakettiautoissakin.

Myös ruotsalaistyylinen kolmen lisävalon sijoittaminen keulalle on yleistynyt. Onko syynä pelkästään valvonnan vähentyminen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo ruotsalaistyyli johtunee vähäisestä valvonnasta, ymmärtääkseni symmetriavaatimus kuuluu EU-direktiiveihin. Vaatimus valojen sijoittamisesta etuakselin etupuolelle sen sijaan on pelkkä suomalaiskansallinen kirjoituspöytäbyrokraattien keksintö.

Määräystä ei liene poistettu, mutta jos joku viitsisi ryhtyä sen perusteella annetusta poistamiskehotuksesta valittamaan, se lentäisi katsastusohjeista kuin leppäkeihäs. Poistamisvaatimus on kuitenkin laillinen, koska se perustuu laissa tarkoitettuun viranomaismääräykseen.

Helmikuun Tuulilasissa esiintyi Jeep Cherokee Renegade, jossa oli lisäpitkät katolla. Tarkistimme tuolloin valojen laillisuuden, ja koska ne mainitaan auton EU-tyyppihyväksyntäasiakirjoissa, niitä ei Suomen viranomainen pysty vaatimaan poistettaviksi.

Julkaistu: 17.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.