Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1771

Tapio Ketonen

Kysymys:

omistan nissan primera 1.6 slx henkilöauton. voiko sillä vetää ilman rikkoutumisen pelkoa n.1000 kg painavaa asuntovaunua?

Viimeksi vedin vaunua pohjoiseen päin autollani ja ilta oli viileä. n.200 km ajon jälkeen kone alkoi käydä tyhjäkäynnillä kuin diesel (kova raksutus) ja tuli jonkin verran palaneen käryä. Seisahduimme n. 30 min. ja jatkoimme matkaa,sama ei enää toistunut vaikka oli hellepäiviäkin. Auto oli juuri huollettu ennen lähtöä mm. täyssynteettiset öljyt ja suodatin. lämpömittari ei noussut yhtään normaalin yli!

mitähän tapahtui, uskallanko vielä vetää ja pitäisikö huomioida jotakin vaiko peräti vaihtaa 2.0 litran koneella varustettuun autoon???? KIITOS ETUKÄTEEN EPÄTÍETOISELLE!!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymys mitä tapahtui pitäisi lähettää selvänäkijälle, noilla tiedoilla sen selvittäminen ei onnistu. Palaneen käry saattoi johtua vaikkapa siitä, että pakosarjan tai pakoputkiston pintaan oli kertynyt likaa, ja kun autoa ensi kerran rasitettiin oikein kunnolla, paikat kuumenivat. Kun lika oli palanut pois, mistäpä sitä käryä enää olisi tullut.

Kyllä 1,6-litrainen riittää veturiksi aivan hyvin. Vauhtia ei pysty pitämään yhtä paljon kuin kaksilitraisella, mutta pienempi vaihde sisään ja enemmän kierroksia, niin kyllä kulkee. Yleensäkin auto kyllä kestää kaiken alkuperäisen tehonsa käyttämisen, aivan kuten jarrutkin kestävät pohjaan polkaisemisen. On kuulemma kuljettajia, jotka eivät rikkoutumisen pelossa uskalla painaa kaasua pohjaan ja polkea jarruakaan kunnolla.

Jos auto vedettäessä rikkoutuu, mitä todennäköisimmin se olisi rikkoutunut muutenkin. Toki suurempi rasittaminen kuluttaa paikkoja enemmän, mutta sillä kestääkö auto 600 000 km vai 500 000 km eli yleensä liene merkitystä.

Julkaistu: 15.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.