Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1763

Tapio Ketonen

Kysymys:

olen ostamassa käytettyä fiat bravaa ja kysymys olisi: Autossa on toiset kilvet ja vuosimalli on -99 103hv koneella, epäilen että auto on ollut joskus mällätynä ja se on sit fiksattu.

kannattaako tällaista autoa ostaa vaikka hinta oliskin 7900€?mitt.lukema noin 60tkm

Auto kyllä vaikuttaa siistiltä, mutta …..kuka vastaa jos siitä löytyy myöhemmin vakava vika joka esim. vaikuttaa turvallisuuteen tai puhkiruostumistakuuseen, mikäli sellainen on enää voimassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos autossa on eurorekkarit, voi tietenkin olla niinkin, että edellinen omistaja on halunnut vaihtaa kilvet. Jos ottaa katsastusasemalta uuden rekisteritunnuksen, kilvet saa heti. Muuten niitä saa odotella muutaman viikon. Tämä selvinnee rekisteritiedoista.

Auto voi toki olla mällätty, vaikkei sitä olisi poistettu rekisteristä. Jos vaurioita ei ole korjattu vakuutuksen piikkiin, vaurio on saattanut olla melko pahakin. Useimmiten vakuutusyhtiön lunastamat autot poistetaan rekisteristä, mutta välttämättä näin ei aina tehdä.

Auton korista kyllä ammattimies näkee, onko sitä oikoiltu. Kannattaa viedä auto sellaisen tarkastettavaksi.

Puhkiruostumistakuusta ei kannata huolta kantaa, se ei käytännössä korvaa oikeastaan yhtään mitään. Turvallisuuteen vaikuttavat viat ovat hankalampi tapaus. Jos korin rakenteita on korjattu, esimerkiksi käyttäytyminen törmäystilanteessa saattaa poiketa ratkaisevasti siitä, miten ehjän auton kori suojaa autossa olijoita. Tiettävästi vielä ei Suomessa ole tuomittu ketään sillä perusteella, että hänen auton koriin tekemänsä korjaukset tai muutokset olisivat osoittautuneet vaarallisiksi. Tämä voisi kuitenkin mielestäni olla aivan mahdollista.

Julkaistu: 13.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.