Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 176

Tapio Ketonen

Kysymys:

Huomasin tuossa uusimmasa lehdessä. että Pösön kohdalla oli kehuttu arvon pientä tippumista (rapiat 1200 euroa) vuodessa. Sitten katselin miten tuo oli laskettu. Tietysti oikeaa hintaa käytetylle ei ole, mutta jos oletetaan että uusi maksaa (mikä tahansa merkki)21700 euroa, ja se ostetaan ilman vaihtoautoa (kuten on tuon käytetynkin hinta arvioitu), se ei jää maksamaan yli 20 000 euroa. Eli ihan sama jos vaihtoautohallissa seisoo 19 000 euron hintainen vuoden vanha auto, jossa ei ole enää edes takuuta, sitä ei varmasti kukaan täysjärkinen sillä hintaa osta, oli sitten kyseessä pösö tai joku muu. Eli tuo merkkiliikkeen pyytämä hinta ei suinkaan ole oikea markkinahinta, minkään merkin kohdalla. Varsinkaan nyt kun kaikki odottavat kieli pitkällä syyskuun 19. päivää ihan kuin se nyt suurenkin onnen toisi.

Parastaikaakin paikallisessa liikkeessä on vuoden vanha, 43 000 km ajettu 307 myynnissä, 1600 euroa alle ovh:n. Ei taida kauppa käydä kun uudenkin saa samalla rahalla. Merkiliikkeiden uudehkojen vaihdokkien hinta ei vastaa markkinahintoja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oikeassa olet, kyllä nuo laskennalliset hinnat ovat teoriaa ja aika usein käytäntö elää omaa elämäänsä, mutta suuntaa-antaviksi nuo laskelmat on tarkoitettukin.

Olen samaa mieltä, ei 1600 euroa riitä arvonalennukseksi kertomassasi tapauksessa. Mutta autojen hintapyyntöihin pätee sama kuin muuhunkin kaupankäyntiin: Ei se ole hullu, joka pyytää liikaa, mutta se on hullu, joka maksaa liikaa. Hintahan on aina heuvottelukysymys. Aika usein pyynneissä on varauduttu siihen että vaihtoautosta voidaan vastaavasti hyvittää enemmän. Ja kuitenkin kaupanteossa oleellinen asia on se väliraha.

Julkaistu: 4.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.