Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1747

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voinko laittaa Ford Rangerin lavakaaren päälle työvalot, jotka valaisevat eteenpäin? Olen metsäkoneyrittäjä, ja monesti koneita joutuu huoltamaan/korjaamaan pimeässä, jolloin auton etupuolen työvalot olisivat tarpeen. Ajovalot näyttävät useimmiten korjaustilanteessa liian alas, esimerkiksi puomin hydrauliikan letkuja vaihdettaessa. Lavaa valaisevat työvalot autossani jo ovatkin.

Jos ko. valot ovat lailliset, onko mitään erityismääräyksiä siitä, millaiset valot ovat sallitut? Voinko laittaa katolle esimerkiksi kaukovalonheittimet, jotka syttyvät vain omasta, erillisestä katkaisimestaan? Onko työvalojen määrälle rajoituksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

En nyt löytänyt aivan yksiselitteisesti työvaloille hyväksyntää lakipykälistä, mutta selvää on, että työssä tarvittavat valot saa asentaa. Pykälistä kuitenkin löytyy kielto, ettei työvaloja saa käyttää maantiellä, ellei siellä työskennellä.

Itse asentaisin sinne kaaren päälle useampiakin erikseen suunnattavia työvaloja, sillä eihän sitä autoa aina saa sen moton tai ajokoneen viereen valon näyttämisen kannalta parhaaseen paikkaan. Määrää mielestäni voi rajoittaa vain laturin teho. Omien kokemusteni mukaan kaukovalo on työvalona huono, koska sen valo on liiaksi pistemäinen. Ne samanlaiset valot, joita metsäkoneessasi ilmeisesti on, ovat parempia.

Viisainta on keskustella valoista katsastusmiehen kanssa. Ilmeisesti työvaloilla pitää olla erillinen kytkin sekä myös merkkivalo ohjaamossa.

Julkaistu: 11.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.