Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1715

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä mahtanee johtua vm. -98 1.3 Corollan kytkimen (kytkinpolkimen/vaijerin?) jäykistyminen kovilla pakkasilla (-25-ylöspäin). Aiheuttaako ajoviima ko. ongelman, pojin on pakkasesta riippuen esim. noin 5 km/100km/h ajon jälkeen todella jäykkä? Aikaisemmissa Fiat merkkisissä autoissa ko. ongelmaa ei esiintynyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei siellä mitään vaijeria ole. Kannattaisi vaihtaa ne vetiset nesteet sieltä kytkimen käyttöjärjestelmästä uusiin ja parempiin. Itselläni oli sama vaiva 70-luvulla Skoda 110:ssä, ja se oli toisaalta käteväkin. Laski polkimen ylös miten nopeasti tahansa, auto lähti siististi ja pehmeästi liikkeelle!

Järjestelmässä hydrauliikkanesteenä käytettävä jarruneste kerää itseensä ilmasta kosteutta, jolloin sekä kiehumispiste laskee että jähmettymispiste nouse. Tästä syystä niin jarru- kuin kytkinnesteet pitäisi uusia säännöllisesti.

Julkaistu: 5.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.