Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1713

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin tammikuussa Ruotsista Chevrolet Tahoe 1995 maastoauton. Tullin arviolautakunta mätkäisi täällä markkina-arvoksi liki 27 000 EUR perustellen että vastaavaa 93 tkm ajettua ei Suomesta löydy ja käytti vertailuautona Jeep Grand Cherokeeta.

Mielestäni hinta on liikaa jopa sellaiselle autolle, ainakin jos pyyntihintoja katselee. Mihin voin valittaa asiasta?

KHO:han nimenomaan päätti että markkina-arvo on oltava alhaisempi kuin pyyntihinta. Lisäksi tulli mielestäni teki väärin ottaessaan vertailuhinnan aivan toisenlaisesta autosta kuin mitä maassa jo käytettynä on.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tullilla ei ole mitään arviointilautakuntaa, päätökset tehdään tavallisena virkatyönä. Verottamisessa käytetään toistaiseksi edelleen tullin syyskuussa antamia ohjeita, ja kuten tulli on asiasta tiedottanut, veropäätökset tehdään toistaiseksi ainoastaan asiakkaan erikseen pyytäessä. Jos näillä ohjeilla määrätty vero on liian korkea, uusien määräyksien astuttua voimaan tulli oikaisee veron määrän ilman erillistä valitusta. Kannattaa siis lykätä välittamista.

Ajomäärä ei ratkaise vaan se, että 95-mallista Tahoeta ei Suomessa ole. Tällaisessa tapauksessa se verottajan suosikkitermi “vastaava ajoneuvo” tulee ajankohtaiseksi.

Tahoe on ainakin uutena kalliimpi kuin Grand Cherokee, joten tuo tulkinta oli kyllä mielestäni linjassa. Siitä markkina-arvosta tietenkin voidaan olla eri mieltä, ja sehän ilman muuta onkin korkeahko. Mutta eipä noita kovin halvalla saa.

Valitusohje on autoveropäätöksen päällimmäisen sivun selkäpuolella. Katsastusasemalla tosin ahne virkailija on saattanut rekisteröitäessä ottaa sen pois. Katsastajalle pitäisi antaa vain se alempi kappale. Mutta valitusohje on lyhyt. Valitus on vapaamuotoinen, se osoitetaan Helsingin hallinto-oikeudelle ja jätetään autoveropäätöksen tehneeseen tullitoimipisteeseen.

Julkaistu: 4.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.