Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1703

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nissan avopakussani on vakiorengas kooltaan 205/R16C.Muuttuuko ajo-ominaisuudet huonempaan suuntaan paljonkin, jos ostan kesärenkaiksi 235/85/16 renkaat?

Joudun ajamaan ajoittain metsäautoteillä ja metsäkoneuralla, jolloin maavaraa ei ole koskaan liikaa. Kuinkahan auton maantieominaisuudet muuttuvat renkaan profiilin korottuessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

En usko, että ajettavuus heikkenisi ratkaisevasti. Tokihan kokeampi rengas on hieman horjakampi, mutta tuossahan myös leveys kasvaa.

Koon muuto on kuitenkin niin suuri (normin mukainen halkaisija kasvaa 736 mm:stä 806 mm:iin), että tuo muutos ei ole laillinen. Liikenneministeriön päätös 779/1998 rakennemuutoksista näet sanoo, että renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enemmän kuin 51 mm. Kannattaa siis jutella katsastusmiehen kanssa ennen rengaskaupoille ryhtymistä. Rengaskoon muutoshan pitää muutoskatsastaa.

Lisäksi vaarana on, että suuremmat renkaat alkavat ottaa johonkin kiinni pyöräkoteloissa. Sitä ei saa tapahtua, se voi olla jopa vaarallista.

Julkaistu: 3.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.