Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1699

Tapio Ketonen

Kysymys:

Morjens minulla on 92:nen Seat Toledo, missä on seuraavanlainen ongelma Vaihdetta vaihdettaessa ykköselle tai kakkoselle vaihde takeltelee hiukan. Mutta ei aina, useimmiten vaihteet pelaavat ihan hyvin ja tästä viasta ole muuta haittaa kun että vaihdetta pitää joskus vaihtaa erittäin varovaasti ja hiljaa. Vaihde ei kuitenkaan rusahda vaan on vain jäykän tuntuinen.

Vika ilmenee siis vain ykköselle ja kakkoselle vaihtaessa, ei muille vaihteille. Ei tästä ole suurta häiriötä kun tietää sen, mutta kiinnostaa vain tietää mikä syynä mahtaisi olla. Kiitoksia jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvelisin syyksi sitä, että vaihteensiirtovivustossa muistaakseni olevat kumiholkit ovat pehmenneet, eikä vaihdekeppiä ykkös-kakkostasolle siirrettäessä liike siirrykään vaihteistoon saakka aivan riittävästi. Vaihdekepin alapään mekanismi ei päästä keppiä enempää vasemmalle.

Voit kokeilla kakkoselle vaihtaessasi painaa keppiä alaspäin ja kammeta sitä vähän vasemmalle. Alas painamalla peruutusvaihteen lukitus avautuu ja keppi pääsee siirtymään enemmän vasemmalle. Jos tällöin vaihde kytkeytyy helpommin, vika on juuri tässä. Mutta älä kokeile ykköselle vaihtessasi samaa, voi mennä pakki päälle! Vaiva on vanhemmissa autoissa hyvin yleinen.

Julkaistu: 2.2.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.