Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1678

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tilasin tässä äskettäin uuden auton. Myyjä ei kuitenkaan tehnyt kirjallista kauppasopimusta, mutta tilasi jo auton?

Millaisessa tilanteessa olen jos uusi autoverolaki ei tulisikaan, sopimuksessahan pitäisi olla maininta ”mikäli uusi autoverolaki tulee voimaan”. Ja jos autosta tulisi jonkinlainen ”tarjous” koroista yms. olisinko oikeutettu näihin? Kun en ole autoa virallisesti tilannut.

Entäs vaihtoauto, voiko myyjä laskea sen hintaa? Mitä neuvoksi tässä tilanteessa, mikä olisi minulle paras vaihtoehto?

Kiitoksia jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos et ole allekirjoittanut sopimusta, et ole tehnyt kauppoja. Niin yksinkertaistahan se on. Keskinäiset juttelunne myyjän kanssa eivät sido kumpaakaan, ellei sitten tehdylle sopimukselle ole valaehtoisia todistajia.

Myyjähän voi tilata autoja aivan vapaasti. Jos kyseessä on tavanomainen malli, tuskin sen tarvitsee seistä pihalla kovinkaan pitkään, vaikkei auto sinulle jostakin syystä kelpaisikaan.

Kauppasopimuksen selkäpuolelle painetuissa ehdoissa on yleensä maininta siitä, että jos uuden auton hinta myyjästä tai maahantuojasta riippumattomista syistä muuttuu, myös sovittu hinta muuttuu. Tätä on sovellettu nyt myös verotuksen takia laskeneisiin hintoihin. Olisi loogista, että tuossa epätodennäköisessä tilanteessa asia toimisi myös toisinpäin.

Vaihtoauton hinta lukkiutuu sillä hetkellä, kun kauppasopimus allekirjoitetaan. Siihen ei kuluttajaviranomaisten mukaan voi enää vaikuttaa mikään. Mutta jos kauppasopimusta ei ole, niin vaihtoauto hinnoitellaan sopimusta tehtäessä, ja hinta on se, mikä paperiin kirjoitetaan.

Julkaistu: 29.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.