Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1667

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moottorin lämpötila ja bensankulutus? Kuluttaako “liian kylmä” moottori polttoainetta enemmän kuin kuuma? Mielestäni kylmä moottori kuluttaa enemmän. Uusissa autoissa (ainakin joissakin?) pyritään palamislämpötilaa rajoittamaan takaisinkierrätyksellä ja muilla konsteilla päästöjen vähentämiseksi, mutta lisääkö se kulutusta kun pakkasta 30-40 astetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kylmä moottori kulutta enemmän, koska lämpö siirtyy palotilasta vauhdikkaammin kanteen ja sylinterin seinämiin. Saman tehon aikaansaamiseksi pitää siis polttaa enemmän polttonestettä, kun osa normaalisti mäntää alas painavasta kaasujen lämpöenergiasta meneekin harakoille. Kylmässä moottorissa ja autossa ovat myös kaikenlaiset kitkat suurempia kuin lämpimässä. Tämäki nostaa kulutusta.

Pakokaasujen takaisinkierrätys alentaa palamislämpötilaa, joten periaatteessa se tietenkin lisää hieman kulutusta. Käytännössä pakokaasuja johdetaan moottoriin vain osakuormitustilanteessa, jolloin hyötysuhde on muutenkin huono. Käytännön kulutuksissa lisäkulutusta ei tästä oikeastaan aiheudu.

Julkaistu: 27.1.2003