Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1663

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen päättänyt jättää tämän maanpäällisen helvetin ja myydä fordin pois ja siirtyä vanhempaan taivaalliseen Audi 100:een, joten kysyä päräytän sillattis että, ko. autossa on dsl-mylly ja olen saanut korviini sellaista huhua että Audin 5-pyttynen dsl kone ei kestä, vai onko niitä edes ollenkaan dieselinä?

Olen ymmärtänyt että Audi käyttää volvon 2.4 dsl konetta. Siispä onko huhulla pohjaa heikon 5 pyttysen kohdalla ja viel automaatti lootalla?

Kiinnostaa mua muutkin ko. auton ns. tyyppi viat, joten saisko postiin vinkkiä?KIITOKSIA jo valmiiks

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin totean, että olet ymmärtänyt täydellisen väärin. Audi ei ole koskaan käyttänyt Volvon moottoria, tilanne on täysin päinvastainen. Volvo käytti pitkään ensiksi Volkswagenin kuusisylinteristä takavetoisissaan, sitten etuvetomalleissaan aluksi VW:n (ja siis myös Audin) viitoskonetta.

Sataset alkavat olla jo vähintään kymmenen vuotta vanhoja. Audi 100:ssa käytetty diesel oli yleensä pyörrekammiomoottori. Suoraruiskutteisia TDI-malleja on tuotu todella vähän. Moottoreita oli sekä turbolla että vapaasti hengittävinä. Parilla kaverilla oli taannoin diesel-Audit, ja toinen taisi ajella suuremmitta ongelmitta käytettynä ostamallaan autolla tuollaiset 4-500.000 kilometriä. Ei konetta mielestäni siis voi oikein heikoksi moittia. Automaattidieselit lienevät perin harvinaisia.

Diesel on kuitenkin kranttu kohtelulle, ja väärällä käytöllä ja huonolla huollolla sen kyllä saa rikkikin.

Vanhoissa satasissa jarrujen tehostus toimi hydraulipaineella. Pumppu ja hydraulijärjestelmä tuppaavat joskus vuotamaan, ja jos järjestelmän painevaraaja ei toimi kunnolla, pysäytettäessä hydraulinesteet tulvivat säiliöstä yli, ja kun kone käynnistetään, nestepinta painuu turhan alas. Sisustuksen muoviosat ja muut rakenteet olivat heppoisia ja helposti rikkoutuvia ainakin erääseen tähtikeulaiseen saksalaismerkkiin verrattuna.

Myös varaosien hinnat ovat tähtitieteelliset samaiseen tähtikeulaan verrattuina. Eikä osia juurikaan löydä esimerkiksi purkamoista kuten siihen tähtikeulaan.

Postiin sitten meiltä ei saa mitään vinkkiä. Vinkit on etsittävä täältä nettisivuilta. Henkilökohtaiseen neuvontaan aika ei millään riitä, muutenkin tuppaa menemään yötöiksi. Nytkin kello on varttia vaille yksi, joten on aika napsauttaa taas ruutu pimeäksi.

Julkaistu: 26.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.