Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1655

Kysy autoista - kysymys 1655

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kolmikärkisistä sytystulpista.Näitä mainostettiin ainakin joskus, että ne lisäävät tehoa ja vähentävät polttoaineenkulutusta.

Kaverilla on autossaan Valeo-merkkiset kolmekärkitulpat. Arveli itsekin ensin, että niiden vaikutus on placeboa, mutta hän huomasi, että auto on pirteämpi, kun vaihtoi kolmikärkitulpat. Mitäs sanoo Ketonen, totta vai tarua? Tulpat maksavat tuplaten mitä tavalliset, eli kannattaako sellaisia hankkia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kerran tuntuvat paremmalta, niin mikäpä minä olen kieltämään tulppien hankkimista. Tuntuisi kuitenkin yllättävältä, että valmistaja tieten tahtoen laittaisi autoon tulpat, jotka vähentävät tehoa ja lisäävät kulutusta – tästähän siis edellisen perusteella on kysymys, jos käytetään muita kuin kolmikärkitulppia.

Joissakin moottoreissa valmistaja suosittelee kolmikärkitulppia, joten ilmeisesti niistä on todettu olevan hyötyä. Nykyisissä autoissa käytettävät suuritehoiset sytytysjärjestelmät sallivat niin suuren kärkivälin käytön, että sen avulla saadaan seos sylinterissä varmemmin. Sitähän kolmikärkitulpillakin tavoiteltaneen.

Julkaistu: 23.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.