Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1652

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla olisi muutama kysymys autontuontia ulkomailta koskien.. ensimmäiseksi osaatko kertoa mitään hyviä nettisivuja ruotsista auton ostamista varten?

Mitä eroa(hyötyjä,haittoja,hintaeroa) on tuoko käytetyn auton saksasta vai ruotsista tai jostai toisesta eu-maasta? Selittäisitkö maallikon kielellä miten tämä kuukausi pari sitten tulleen autoveron muutos eroaa syksyllä tehdystä autoveron muutoksesta? Mistä saisin tietää autoveron etukäteen jollekin tietylle autolle ennen kuin sen käyn hakemassa esim.saksasta tai ruotsista? Pystyykö sitä itse arvioimaan miten hyvin? Viimeiseksi tiedätkö on tullin nettisivuilla oleva autoverolaskuri päivitetty viimeisimmän veromuutoksen mukaiseksi. Olen tätä tullista tiedustellut mutta mitään selventävää vastausta en ole kysymykseeni saanut. Kiitos jo etukäteen!:)

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi ilmoitan, että aika ei riitä nettisurffailuun eri maiden linttaliiterien ja muiden kuluneita autoja kauppaavien sivuilla, joten en ryhdy etsimään niitä linkkejä. Itsekukin voi etsiä käytettyjä autoja Googlen tai Altavistan avulla.

Eroa on tietenkin lähinnä hinnoissa. Ei kai käytettyjä tuotaisi Saksasta Ruotsiin, jos Ruotsin hintataso olisi halvempi. Vain poikkeustapauksissa Ruotsi voi olla edullisempi paikka. Esimerkiksi Saab tai Volvo saattavat Ruotsissa olla edullisempia kuin Saksassa. Ainakin tarjontaa on enemmän.

Joulukuun 30. päivänä hallitus antoi eduskunnalle esityksen autoverolain muuttamisesta. Se on eduskunnassa valiokuntakäsittelyssä ja lienee tulossa toiseen käsittelyyn parin viikon kuluessa. Esitys siis ei ole vielä saavuttanut lainvoimaa.

Autoverolain 75. pykälä sanoo, että valtioneuvosto voi määrätä, että muutos astuu heti voimaan, kun esitys siitä on annettu eduskunnalle. Näin ei kuitenkaan tällä kertaa tehty. Lain pitäisi astua taannehtivasti voimaan 1.1. alkaen. Saa sitten nähdä, millasiessa muodossa se tulee eduskunnasta. Toistaiseksi käytettyjen tuontiautojen verotuspäätöksiä ei tehdä kuin asiakkaan pyynnöstä. Siinä tapauksessa päätös tehdään syyskuussa annettujen Tullin ohjeiden mukaisesti. Kun sitten lakimuutos joskus saadaan tehdyksi, Tulli oikaisee automaattisesti nyt tehdyt päätökset uuden tilanteen mukaiseksi ja maksaa takaisin liikaa peritys verot. Autoverolaskuri Tullin nettisivuilla toimii edelleen syyskuun tilanteen mukaisesti.

Autoveron määrän ennakoiminen on vanhojenkin säännösten mukaan vaikeaa, eikä nyt eduskunnassa oleva esitys suinkaan sitä helpota. Jos se muutos tulee joskus voimaan, niin katsotaan sitten tilannetta.

Julkaistu: 23.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.