Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1640

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei. Olen hankkimassa uutta autoa ensimmäistä kertaa elämässäni (toyota corolla, ei vaihtoautoa kaupanyhteydessä). Osaatteko kertoa, kuinka netonnettoja autokauppojen listahinnat ovat, vai onko niissä yleensä tinkivaraa? Voiko esim. pyytää talvirenkaita tai lohkolämmittimen asennusta kaupanpäälle?

Ymmärrän, että liikkeiden ja myyjien välillä on varmasti eroja, mutta en vaan haluisi hölmönä mennä maksamaan listahintaa, jos niistä on tapana pudottaa hieman!

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoa ei todellakaan osteta kuten leipää. Hinnastossa esitetty hinta on neuvottelupohja, ei mikään apteekin hinta. Hinnoissa on aina pakko olla jonkin verran tinkivaraa, jotta vaihtoautosta voidaan hyvittää enemmän kuin siitä oikeastaan olisi vara maksaa. Niinpä suoralla kaupalla alennus voi olla useita prosentteja. Tehokkaimmin alennusvarat kuitenkin saa hyödynnettyä ostamalla samaan kauppaan lisävarusteita. Myyjälle niiden hinta jää pienemmäksi kuin asiakkaalle, joten kohtuulliseen sopimukseen on helpompi päästä..

Olet aika hyvässä asemassa ostaessasi suoraan, ilman vaihtoautoa. Yleensähän vaihtokaupassa keskustellaan vain välirahasta, mutta nyt pääset keskustelemaan hinnasta. Kannattaa kiertää eri liikkeissä ja jopa eri kaupungeissa. Auto kannattaa ostaa kauempaakin, jos sen saa halvemmalla.

Kokoa lista siitä, mitä lisävarusteita haluat autoosi. Talvipyörät, lohkolämmitin ja sisätilalämmittimen pistorasia, miksei myös sisätilalämmitin ovat nyt ainakin tarpeelliset minimivarusteet. Sitten vain pyydät myyjää kertomaan, mitä koko hoito maksaa. Ja ei kun tiukkaa kilpailua myyjille. Sinä olet kuningas, sinulla on rahat!

Julkaistu: 21.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.