Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1639

Kysymys:

Hei. Sisätilanlämmittimet askarruttavat, sillä muistan lukeneeni juttuja, että sisätilanlämmittimen käyttö edistäisi auton ruostumista. Onko todellakin näin ja mistähän tuo johtuu? Kyllähän auton sisätilat lämpiävät muutenkin ajettaessa. Kiitos jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo on mielestäni sellaista mutu-tietoa, joka kuitenkin on yleisesti liikkeellä. Oleellinen tekijä siinä ruostumisessa on kosteus, ja ratkaisevaa on, osaako kuljettaja käyttää auton omaa lämmityslaitetta oikein. Aika moni suomalainen ei osaa.

Lumen sulaessa sisään tulee kosteutta, ja sitä tulee myös hengitysilmasta. Kosteus tiivistyy kylmissä pinnoissa vedeksi ja edelleen jääksi. Niinpä onkin tärkeätä, että auton lämmityspuhallin pidetään mahdollisimman pitkän täysillä, sillä lämmitetty pakkasilma on erittäin kuivaa ja imee kosteutta. Kun ilma autossa saadaan vaihtumaan mahdollisimman hyvin, myös kosteus häipyy poistoilman mukana.

Jos autolla ajetaan ainoastaan lyhyitä pätkiä, sinne kertyy kosteutta runsaasti. Jos vielä sisätilalämmittimellä saadaan lumi sulamaan, mutta autoa ei ajeta kuivaksi, niin kyllähän ruosteella on hyvät syntyolosuhteet. Sisätilanlämmitin kuitenkin nopeuttaa sisälämpötilan nousemista ja kuivumisen alkamista, joten mielestäni se ei ainakaan pahasti ruostuta. Autossa sitä paitsi on yleensä sisäpinnatkin ainakin pohjamaalattu, joten ei se ruostuminen nyt niin suuriin mittoihin pääse.

Julkaistu: 21.1.2003