Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1636

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan 98 mallisen Renault Clion (uudempi korimalli), jolla on ajettu rapia 100 tkm. Näppärä kesä & kaupunkiauto sinänsä, mutta luotettavuus (tai sen puute) alkaa tympäistä.

Viimeisimpänä riesana ilmaantui seuraava vaiva: tuulettajan hihna alkoi loikkia pois paikoiltaan muutaman tuhannen ajon välein. Syytä tutkittiin merkkiliikkeessä ja epäilys kohdistui ohjaustehostimen pumppuun, joka kuulemma vuotaa öljyä ja sotkee roiskeillaan hihnaa.

Merkkikorjaamo tietysti suosittaa lämpimästi tehostimen pumpun ja hihnapyörän vaihtoa. Pumppua ei voi kuulemma korjata, vaan se pitää vaihtaa! Ellei pumppua vaihdeta, seurauksena voi olla (kuulemma) tehostimen hihnan katkeaminen joka voisi vaurioittaa jakohihnaa, jolla olisi taas ikäviä seurauksia moottorille.

Kysymys kuuluu: vedätetäänkö minua autoista juuri mitään tajuamatonta asiakasta? Voiko tässä tosiaan olla seurauksena moottorin hajoaminen, jos tehostimen pumppu sanoo sopimuksen irti?? Uusi pumppu maksaisi noin 500 euroa + työt, joten olen empinyt asian kanssa aika pitkään. Käytettyä pumppua ei ole toistaiseksi löytynyt.

Cliolla olis kiva ajella kun se vaan toimisi…

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, tuollaisia pirunnyrkkejähän niistä auton komponenteista nykyisin tehdään. Valmistus tulee halvemmaksi, kun ei tarvitse varautua korjaamiseen. Varaosabisneskin kukoistaa. Oli vika mikä tahansa, niin vaihdetaan koko iso ja kallis komponentti.

Eipä se öljyvuoto muutenkaan lopu kuin korjaamalla, ja jos kerran pumppua ei voi korjata, se pitää vaihtaa. Ehkä kuitenkin joku osaava pikkupajan pitäjä voisi kaikesta huolimatta korjata pumpun, mutta paha sanoa, kun en ole itse tutkinut. Käytetyn ja toimivan pumpun löytäminen voi olla vaikeata. Yleensä tehostimen pumput kestävät pitkään, ja jos auto menee esim. kolarin takia romutukseen, tehostimen pumppu myydään yleensä samassa nipussa moottorin kanssa.

Hihnakäyttö ei pidä öljystä, joten kyllä sen kanssa tulee vaikeuksia, ellei vuotoa korjata. Ääritapaus tosiaan on hihnan katkeaminen, ja jos palaset joutuvat hammashihnan väliin, silloin tulee rumaa jälkeä.

Julkaistu: 19.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.