Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1631

Tapio Ketonen

Kysymys:

mihin päästöihin katti vaikuttaa. ongelmana korkea co kierroksilla. lambda vaihdettu, ei vaikutusta.auto toimii normaalisti. minulle kerrottu että kun hc ovat kunnossa niin katti toimii. tulpat ja ilmansuodin uuden karheat.autossa motronic ohjaus-olisko vikaa siinä.viisaat kertokaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Katti vaikuttaa kaikkiin päästöihin. Sen pitäisi polttaa häkä ja palamatomat hiilivedyt eli siis CO ja HC:t sekä pelkistää NOxit vapaaksi typeksi (N2) ja hapeksi (O2). Katsastuksessa käytettävässä päästömittauksessa mitataan vain CO ja HC sekä lambda. Myös pakokaasujen happipitoisuus eli O2 mitataan, hapen esiintyminen pakokaasuissa paljastaa, että pakoputkisto vuotaa.

Mikähän mitattu lambda-arvo oli kierroksilla? Jos sekin oli lähellä yhtä, niin tilanne taitaa valitettavasti näyttää siltä, että Motronic on ok, mutta katin teho on heikentynyt. Pienemmillä kierroksilla puhdistusteho riittää, mutta kun virtaus on voimakkaampi, silloin puhti ei riitäkään. Toivottavasti tämä on väärä diagnoosi, sillä tuossa tapauksessa on edessä katin uusiminen

Lambda-anturi eli jäännöshappitunnistin mittaa pakokaasujen jäännöshapen määrän ennen katalysaattoria. Sen avulla moottori saa bensaa ja ilmaa katalysaattorin toiminnan kannalta juuri oikeassa suhteessa.

Julkaistu: 19.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.