Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1627

Tapio Ketonen

Kysymys:

hand free, palaan vielä ajankohtaiseen tosin vain takseja koskevaan pykälään kädet vapaa toiminnasta puhuttaessa puhelimeen autossa, väitit että kaikki taksit ei saa käyttää “kylmää luuria” tai mikä sen virallinen nimi onkaan. mutta lain laatian ja taksiliiton kanta on että saa käyttää. Mitä vastaat tähän?

Näytä vastaus

Vastaus:

Minäkin luin Ilta-Sanomista, että joku lainlaatijatäti höpisi, että autossa saisi pitää kädessä ns. kylmää luuria. En kyllä ymmärrä, että jos kerran kännykän pitäminen korvalla ajon aikana on haluttu kieltää turvallisuussyistä, niin millä perusteella sitten korvalla saisi pitää saman kokoista tai vieläpä kookkaampaa lisäluuria, johon vielä menee johto!

Ei ole merkitystä sillä, mikä on lainlaatijatätien, Taksiliiton tai meikäläisen kanta tuohon asiaan. Jos poliisi on sitä mieltä, että HF-pakko on HF-pakko, ja käsi korvalla puhumisesta saakotetaan, niin sakko tulee ja pysyy, ellei sitä sitten oikeudessa kumota. Tiettävästi mikään oikeusaste ei vielä ole käsitellyt näitä asioita, mutta eiköhän tuostakin sitten aikanaan saada joko hovioikeuden tai jopa korkeimman oikeuden ennakkopäätös.

Lakihan rajaa sellaiset taksit kännykän käyttökiellon ulkopuolelle, joilla ei ole käytössään kutsuradiojärjestelmää. Tällainen on käytössä useimpien asutuskeskusten takseilla, heitä siis kännykän käytön salliva poikkeussääntö ei lain mukaan koske. Jos kuitenkin on annettu jokin uusi laki, jossa sanotaan, etteivät Suomen lait koske takseja, niin se on sitten eri juttu

Julkaistu: 16.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.