Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1624

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä ihmettä autoliikkeet meinaavat kun laittavat hintoihinsa maininnan “mikäli uusi autoverolaki tulee voimaan”? Eli pitääkö uudesta autosta maksaa takautuvasti jotakin jos laki ei tule voimaan? Alkaa jo muutenkin mennä luottamus autoliikkeisiin niin vielä tuollaista yrittäisivät!.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoverolain 75 pykälässä sanotaan, että valtioneuvosto voi määrätä, että muutos autoverolakiin astuu voimaan heti, kun esitys siitä on annettu eduskunnalle. Jostakin syystä tätä kohtaa ei kuitenkaan ole nyt käytetty. Teoriassa siis on mahdollista, että autoista jouduttaisiinkin maksamaan enemmän veroa, mikäli lakimuutos ei menisikään eduskunnassa läpi.

Mitään takautuvaa ei ostajalta voida periä, ellei asiaa ole merkitty kauppasopimukseen. Tiettävästi tällaisia merkintöjä ei ole tehty. Autokauppa eli lähinnä maahantuojat ovat ottaneet kantaakseen riskin siitä, että lakimuutosesitys raukeaisi.

Jos esitys ei mene läpi, luonnollisesti nykyiset hinnastot kumoutuvat välittömästi.

Julkaistu: 16.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.