Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1616

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi. Autoni on Opel Vectra 1.6 -89, joka kenkkuilee kun lämpötila alle -15. Starttaa ja toimii hyvin ensimmäisen puoli tuntia, mutta sitten tehot häviää, savuttaa, eikä ota kierroksia. Kun pidän 5-10 min tauon auto sammutettuna, meno jatkuu normaalisti. Joskus puoli tuntia, joskus parikin tuntia. Eli lyhyet matkat ei mitään ongelmia, pitkillä matkoilla aina.

Jäänestoaine on testattu, ei auta. Edellisessä Seat Ibiza -87 samansuuntaisia oireita ja jouduin vaihtamaan sytytysboksin. Voisiko Opelissakin olla vika sytytyksen ohjauksessa? missä ja miten sen löydän?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mystistä. Kun seuraavan kerran ilmenee, kokeilepa, onko bensatankissa alipainetta, eli kohahtaako, kun avaat täyttötulpan vaikkapa auton käydessä. Kokeile sitten, lähteekö vetämään. Ei tosin bensan puutteesta kärsivän auton pitäisi savuttaa, mutta et kerro, onko se savu mustaa. Jos on, silloin bensaa menee liikaa koneeseen.

Toinen selitys voisi olla ilmanoton tai ilmansuodattimen jäätyminen. Kun kone seisoo, lämpö johtuu ja sulattaa. Tuo vaivahan vaikuttaa kuten ryypyn vetäminen täysin kiinni, kone saa liian vähän ilmaa eli liikaa bensaa.

Julkaistu: 14.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.