Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1609

Kysymys:

Olen pitemmän aikaa ihmetellyt autojen suunnittelussa erästä paikkaa autossa, jolle ei tunnu juuri käyttöä löytyvän, nimittäin auton katto! Onhan se suoja ja paikka radion antennille ja kattotelineelle,mutta siinäpä kaikki.

Ajelen itse Renault Meganella, jonka radiota ohjailen ratin alla olevasta vivusta ja tulin ajatelleeksi, miksei esim. radiota ja kaiuttimia voisi laittaa kattoon? Kun nykyisin myös auton valot ovat niin kehittyneet, etteivät ne juuri tilaa vie, niin miksei niitä voisi siirtää katon etureunaan? Tuskin ne paljon ilmanvastusta lisäisivät. Ja kun ajatellaan, kuinka ikävän paljon noita lokasuojia joudutaan uusimaan kolhujen vuoksi, tulisi ilmeisesti halvemmaksikin autoilijalle, että valot olisivat tuolla katonrajassa.

Jos sinne kattoon ei muuta voisi siirtää, niin voisihan vaikka ilmastointilaitteen sijoittaa sinne. Olen ollut huomaavinani, että kolaritilanteissa auton katto jää useinkin ehjäksi. Jos se menee rusinaksi, on kyllä sitten jo auto varmaan muutenkin lunastuskunnossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän valojen sijoittaminen kattoon veisi aika laillakin tilaa. Autoissa tuulilasin yläpuolelta katto alkaa kaartua heti vaakasuoraksi, ja koska tuulilasi on nykyisin erittäin vinossa, lamppu tulisi suoraan kuskin pään yläpuolelle. Lisäkorkeutta tarvittaisiin vähintään 15 senttiä. Ja se on paljon. Tuo nostaisi auton ilmanvastusta oikein merkittävästi.

Toinen ongelma on, että vinoon tuulilasiin tulisi valoista ikävästi hajavaloa, joka haittaisi näkyvyyttä. Valokuvio pitäisi rajata alareunastaan, jolloin aivan auton keulan eteen ei valoa sopisi päästää lainkaan.

Radio ja kaiuttimetkin aivan kuten ilmastointilaite veisivät nekin katosta tilaa, joten lisäkorkeus olisi taas tarpeen. Sitäpaitsi niillä on aivan mukavasti tilaa nykyisessäkin paikassaan. Ei sitä kojelaudan sisätilaa oikein muutenkaan voisi hyödyntää. Mikä tahansa kattoon sijoitettava vaatii aina vähintään muutaman sentin lisäkorkeutta. Esimerkiksi avattava kattoluukku vie päätilasta pois 3-5 senttiä, ja se on tosi paljon. Juuri tästä syystä en halua itselleni kattoluukulla varustettua autoa.

Kaiuttimille on kaupiteltu kattoon keskipilarin kohdalle sijoitettavia konsoleita, mutta ongelmana on ollut päätilan hupenemisen lisäksi se, että toinen kaiutin tulee turhan lähelle korvaa, jolloin kuuntelunautinnosta ei oikein voi puhua.

Julkaistu: 14.1.2003